FAQ

onderwatercamera-2Wat is een onderwatercamera?
Zoals het woord a doet vermoeden is dit een waterdichte camera waarmee foto’s en filmpjes in het water zijn te maken. Er zijn verschillende fabrikanten en nog meer modellen. Panasonic en fujifilm zijn een van de meeste kwalitatieve merken, al bestaan er ook goedkopere modellen. Tegenwoordig vervaardigd Fujifilm zelfs een wegwerp camera voor onder water, waardoor u goedkoop en voordelig gebruik kunt maken van deze toestellen. Ideaal als u het toestel slechts eenmaal hoeft te gebruiken op bijvoorbeeld vakantie.

Wat maakt deze camera’s speciaal?
Een gewone filmcamera of fototoestel kan prachtige plaatjes opleveren met de juiste fotograaf, maar enkel boven het water. Een onderwatercamera is speciaal ontworpen om beelden te maken onderwater, dankzij een waterdichte behuizing. Hoewel foto’s en filmpjes boven het water prachtig kunnen zijn, zijn de zeldzame beelden in het water vaak adembenemend. Bekijk bijvoorbeeld onderstaand filmpje, waar het koraal prachtig in kaart wordt gebracht. Dit zijn immers beelden die normaal gesproken niet getoond kunnen worden.

Waar worden deze toestellen voor gebruikt?
Eigenlijk kunt u alles filmen dat zich onderwater bevindt en de toepassingen waarvoor ze gebruikt worden zijn dan ook groot. De afgelopen jaren hebben fabrikanten zich weer massaal toegelegd op onder water camera’s, waardoor consumenten een grote keuze hebben uit de verschillende modellen. Vooheen werden enkel waterdichte camera’s gemaakt. De meeste personen gebruiken een onderwatercamera om een vakantiefilmpje te maken, maar er zijn ook professionals die deze beelden tot ware kunst maken. Onder water zijn immers plaatjes te schieten die ondenkbaar zijn op het aardse oppervlakte. Ook zijn er steeds meet hobbyisten die deze camera’s gebruiken tijdens hun hobby, zoals vissers. Zij leggen vast hoe de vis aan de haak geslagen wordt en passen daar hun techniek op aan. Niet alleen een prachtige techniek, maar tevens een

4876506384_417ca1149e_bHoe zit het met de behuizing?
Er worden verschillende soorten toestellen gefabriceerd, het kenmerkende verschil zit in de vaste behuizing of zonder vaste behuizing. Bij een vaste behuizing wordt de camera geleverd inclusief de waterdichte functie, terwijl bij een loss behuizing er twee kapjes over een normale camera worden geschoven. Hierdoor is het toestel waterbestendig en kan dan tevens gebruikt worden in het water.

Hoe zit het met filmen in troebel water?
Om de meest prachtige beelden te krijgen is bij voorkeur een heldere omgeving nodig. Somds is dit niet mogelijk en wordt het zicht beperkt tot enkele meters of kleiner. Er bestaan echter onderwatercamera’s die werken op basis van infrarood. Ook in troebel water is zo een overzciht te verkrijgen van de beelden onderwater. Uiteraard geniet dit niet onze voorkeur.

Tot hoe diep kan een onderwatercamera filmen?
Dit is een zeer belangrijk kenmerk van de onderwater camera en een must om te controleren voordat u het toestel gaat gebruiken. Elk model is namelijk waterbestendig tot een maximale diepte. Deze specificaties vind u terug op de website van de verkoper of de handleiding van het betreffende product. Als de maximale duikdiepte wordt overschreven kan dit leidde tot schade en dit valt vrijwel altijd buiten de garantie. Een absolute must om rekening mee te houden!

Welke onderwatercamera kan ik het best kopen?
Voordat u overgaat tot het kopen van een onderwatercamera is het van belang te letten op uw wensen en de specificaties. Goedkopere modellen kenmerken zich vaak door een beperkte duikdiepte en slechtere kwaliteit beelden. Goedkoop blijk duurkoop als de foto’s of filmpjes niet voldoen aan bepaalde specificaties die u had willen hebben. Let daarom vooraf aan een onderwatercamera kopen op de duikdiepte, resolutie van de beelden en foto’s, beloften van de leverancier en uiteraard de garantie. Speciaal voor u hebben wij een aantal reviews geschreven van de toestellen die we zelf getest hebben.

Mocht je verdere vragen hebben? Stel ze gerust in het contactformulier!